Oudere aan het stuur, wat betekent dat voor beleid?Een bijdrage van Jan Festen, doelgroeppanellid Netwerk 100

Oudere aan het stuur

Voorwaarde voor goed en gepast beleid is dat ouderen vanaf het begin betrokken worden bij het opstellen van een project, een vernieuwing of een aanpassing van beleid dan wel vormgeven van dienstverlening voor ouderen. Daar zet het doelgroepenpanel zich voor in. Waar we op letten is of het project, beleid of dienstverlening uitgaat van wat ouderen echt willen. Het is belangrijk dat wat bedacht wordt aansluit bij dat wat waarde heeft voor de oudere: draagt het bij aan het welbevinden van de ouderen in de breedste zin.
Het begint bij echt luisteren naar wat iemand zegt of laat blijken. Pas dan kan beleid aansluiten op de behoefte van die persoon. Het is belangrijk dat de communicatie past bij de oudere. De oudere leren kennen met zijn wensen, verlangens, angsten en perspectief kan uitstekend via de Easycare benadering. We zijn blij dat er ook selfassessment is, die gemaakt is voor en door ouderen.

Denk niet voor de ander, maar vraag het

Denkt u te weten wat goed voor de oudere is? Omdat u wellicht inmiddels al zoveel ouderen ondersteund heeft en u intussen wel weet wat ouderen bezig houdt? Maakt u zelf de afweging of een oudere kwetsbaar of niet kwetsbaar is? Ik zou u willen uitnodigen:

  • Denk niet dat u weet wat ik nodig heb maar vraag wat ik nodig heb.
  • Ga niet in volle galop met mij achterop ervandoor maar sta stil en luister.

Het voorkomt onnodige vragen, ontregeling van normale processen en acuut ingrijpen, dat voorkomen had kunnen worden. Het maakt de oudere gelukkiger!

Wij horen graag uw mening!

Reactie plaatsen
Menu